JAC Centraal-West-Vlaanderen

U bent hier

Als de situatie ondraaglijk wordt

Loopt het thuis behoorlijk mis? Zijn er voortdurend ruzies? Lukt het echt niet meer om samen te leven? Ben je slachtoffer of getuige van geweld? Dan is het risico groot dat, wanneer er niks verandert, het erg moeilijk wordt als gezin om samen te blijven. Er wordt misschien wel gezegd dat je niet langer thuis kan blijven wonen. Of misschien heb jij zelf wel vaker gedacht om weg te lopen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren.

Zwijg er niet over!

Je hebt het recht om jezelf te beschermen. Het is belangrijk om hulp te zoeken, er niet alleen mee te blijven. 

Misschien vindt één van je ouders de situatie zelf niet houdbaar en zoek hij/zij hulp in deze crisissituatie. 

Als jongere zoek je best contact met een volwassene die je vertrouwt: een jeugdwerker, leerkracht, iemand van het CLB of een JAC-medewerker. Hij of zij kan dan contact nemen met het crisismeldpunt in de regio.

Bij een levensbedreigende situatie: bel de politie (bel 101). Heb je dringend medische hulp nodig, bel onmiddellijk het alarmnummer 112.

Heb je vooral behoefte aan een luisterend oor, dan kan je dag en nacht (ook anoniem) telefonisch contact opnemen met Tele-Onthaal op het nummer 106

Tussen 16 en 22 uur kan je dagelijks ook terecht bij Awel, de kinder- en jongerentelefoon, op het nummer 102.

Het crisismeldpunt: kans tot verandering

Elke hulp- of dienstverlener (huisarts, politie, leerkracht, jeugdwerker, straathoekwerker) die in contact komt met een kind of jongere in een crisissituatie, kan op het crisismeldpunt terecht voor informatie, advies en ondersteuning.

Als jongere in een noodsituatie is het dus erg belangrijk dat je de stap zet naar een volwassene.

Op dit crisismeldpunt wordt samen met deze volwassene de situatie besproken en wordt advies gegeven welke verdere stappen jij als jongere of het hele gezin kan zetten.

Er kan ook vervolgens gekozen worden voor verschillende vormen van crisishulp: crisisinterventie, crisisbegeleiding of crisisopvang.